Csontkovács Lumbágó idegbecsípődés:

Lumbágó idegbecsípődés

Lumbágón a deréknál és az ülőidegnél jelentkező fájdalmat értjük, amelyet idegbecsípődés okoz. Ez az idegbecsípődés derék, fenék és keresztcsont tájéki kisugárzó fájdalommal jár együtt. Hasonlóan az isiászhoz, a lumbágó sem betegség önmagában hanem a gerincoszlop alsó részének túlterhelése és a csigolya eltolódások rendellenességének tünet, azokra figyelmeztető jel. A lumbágó egy hirtelen jelentkező deréktájéki fájdalom, ami tipikusan szembeötlő hajlott kénszertartást idéz elő, hogy a páciens csökkentse a fájdalmait. A kezdeti hirtelen fájdalmak és a fellépő panaszok általában viszonylag rövid idő alatt megszűnnek.

Azon az ilyen típusú fájdalom fokozatosan egyre erősebben jelentkezik, az ülepre, ülőcsontokra és az alsó végtagokra terjed. A lumbágós fájdalom némely esetben mozgáskorlátozottságot is eredményezhet, de leggyakrabban a járást és az éjszakai pihenést nehezíti meg. A lumbágó is olyan típusú fájdalom, aminek kialakulása egy rossz mozdulathoz tehető (hirtelen hajlás, felegyenesedés, nehéz teher emelése) de lehet fokozatosan kialakuló is. A probléma feltérképezésében nagy szerepet játszik a beteg napi rutinjának megismerése, hiszen nagy szerepet játszik a gyakori testtartás, a munkavégzéshez köthető folyamatos kényszertartás vagy a huzamosabb ideig tartó helytelen testtartás.

A lumbágós fájdalom elsőként az ágyéki-keresztcsonti gerinc területén érzékelhető, azonban kisugározhat a csípőízületbe, farizomzatba is. Kezelésének során nagyon fontos elsődlegesen az izmok görcsének enyhítése, helyi vérkeringést serkentő, lazító masszázs alkalmazása. A tünetek kialakulása a porckorongok elváltozására vezethető vissza, amit szakszerű gyakorlattal állít vissza a képzett csontkovács.