Kérdések és válaszok 1. rész


A csontkovácsolással kapcsolatban rengeteg kérdés szokott felmerülni. Megpróbáltuk összegyűjteni azokat a kérdéseket amik a legtöbbet szoktak elfordulni.

Kérdés: Erős naponta kisebb időszakokra jelentkező alsó és felső állkapcsi fájdalommal mentem el a háziorvosomhoz, aki azt a mondta diagnózisként, hogy temporomandibularis ízületi betegségem van. Hogyan lehet erről a betegségről pontosabban meggyőződni, mik a pontos jelek? Gyógyítható-e ez a betegség? Mit kell tenni ahhoz, hogy a fájdalom eltűnjön, és a probléma megszűnjön?Válasz: szerintem téves a házi orvosa diagnózisa, mert trigeminus neuralgiája van. Ez idegi problémák esetén jelentezői betegség, ezért neurológiai szakvizsgálat szükséges. Előfordulhat, hogy ez a betegség a rágóízület helytelen működésével is össze függ, ezért javaslom a fogsorainak harapásilleszkedésének fogászati vizsgálatát is. Általában speciális gyógyszerekkel szokták kezelni ezt a problémát. A csontkovácsi eljárás nem merül fel gyakran lehetőségként, de amennyiben a probléma gyökere valóban a rágóízület, akkor hatékonyan tud segíteni. A helyi szteroidos 1-2 injekció használatát is ajánlom, segíti a gyorsabb gyógyulást.

Kérdés: Visszatérő fájdalmam volt eddig a lábfejem és sípcsontom közötti résznél, a bokámnál, ez a fájdalom az elmúlt körülbelül egy héten állandósult erősödött és be is dagadt, valamint kékesen elszíneződött, mintha véraláfutásos lenne foltokban. Nem emlékszem arra, hogy beütöttem volna bárhova is vagy kibicsaklott volna a bokám, viszont a legkisebb érintésre, akár a papucs érintésére és előjön a fájdalom. Mi lehet a bajom? Mitől lehetséges ez a fajta sérülés és mit lehetne tenni azért, hogy meggyógyuljon a lábam?Válasz: Nagyon gyakori panasz a lábtáji duzzanat, bokafájdalom és az ezekhez hasonló rendellenességek, főleg a melegebb időszakokban, elsősorban nyáron. Az első teendő az, hogy megkülönböztetjük, hogy a probléma ízületi eredetű duzzadtság miatt vagy más okokból alakul-e ki. A megkülönböztetésnél arra figyeljünk, hogy az ízületi eredetű gyulladásos duzzanat meleg tapintással, sérüléstől függő erősségű fájdalommal és nyomásérzékenységgel jár együtt. Rengeteg okból alakulhat ki egy ilyen duzzanat, például köszvény, góc, gyakori kopásos vagy statikai elváltozás gyulladásos következménye is lehet, esetenként trauma (külső fizikai hatás). Ezeknek a kezelése igen egyszerű, hideg vizes borogatást kell a duzzadt területre rakni, és reumatológiai gyógyszerkezelést kell alkalmazni. Gyakran előfordul gyengébben összetartó bokaízület esetén a félrelépésekből származó bokasérülés és ebből fakadó duzzanatok. Fáslizás és lúdtalpbetétekkel stabilizálható a boka és biztonságosabbá tehető a járás is. Abban az esetben, ha mindkét lábon jelentkeznek úgynevezett vizesedések, vagyis olyan rendellenességek, amelyek nem fájnak, de benyomva a bőrt az megtartja a lenyomatot, akkor az valószínűleg szív eredetű probléma. Ilyenkor belgyógyászati ellenőrzés szükséges és vízhajtó gyógyszereket kell szedni. A meleg időkben gyakoriak még a visz- és nyirok erek gyulladása, pangása és elzáródása is, melyek következménye szintén lehet duzzanat. Nagyon ritka esetekben, de számításba kell venni ezt a lehetőséget is, a tünet okozó lehet orbánc is, mely lázzal, a bőr elpirosodásával jár, ha ez a probléma áll fenn, akkor mindenképpen bőrgyógyászati és sebészeti ellátásért kell folyamodni.

Kérdés: a közelmúltban volt egy komolyabb megbetegedésem, erős influenzám volt magas lázal, náthával és köhögéssel, vagyis mindennel, ami éppen jöhetett. Betegségem körülbelül negyedik vagy ötödik napján, erősen elkezdett fájni a derekam és a hátam, minden köhögésnél erős éles fájdalmat éreztem. Betegségem harmadik hete után elmentem egy MRI vizsgálatra, melyek eredménye elég rosszak lettek. Lumbális lordosis fokozott, kp. fokú spondilosis, porckorongok ellapultak, D XI., XII. csigolyatestek záró lemeze beroppant, környezetében a csontszerkezet ödémára utal. L I.-es csigolya test felső lemezén is beroppanás. Nem tudok arról, hogy bármiféle csonttal kapcsolatos velem született betegségem lenne, csontritkulásom és rákom sincs, nemrég múltam negyvenhárom éves. Balesetem sem volt, amiben ilyen komolysérülést kaphattam és nem is estem rá a derekamra, hátamra vagy a csípőmre. Talán a karácsonyfa cipelés közben erőltethettem meg a hátamat, mert akkor még izomszakadás is volt a karomban a megerőltetéstől, és ez a megerőltetés úgy tűnik a köhögés hatására fejtette ki igazán a hatását. Most a hatodik hetemben vagyok, de csak orvostól orvosig járok, rendszeresen elmegyek a gyógytornászomhoz, de minden alkalom után mintha csak rosszabb lenne, a legutóbbi után a túl sok nyújtógyakorlat miatt alig bírtam hazamenni is a fájdalomtól és feküdni is alig bírtam. Ezelőtt még a pihenés jót tett, mert utána egy-két napig nem fájt, de már kipihenni se tudom, mert akkor is fáj. Az lenne a kérdésem, hogy milyen gyógymódot vagy terápiát tudna javasolni, hogy végre meggyógyulhassak?Válasz: Csigolya összeroppanás után tilos a gyógytorna, mert amíg nem gyógyul magától egy bizonyos fokig, akkor valószínűleg csak rontani fogja az egészségi állapotot! Amennyiben tényleg nincs csontritkulása, és nem volt semmiféle balesete, akkor minél hamarabb vizsgálják ki a betegség okát!