Csontkovács Ízületi fájdalmak / ficam:

Ízületi fájdalmak, ficam

Az ízületeket az ízületi tok és az ízületi szalagok erősítik. Baleset következtében a tok és a szalagok sérülhetnek, ennek következménye a szélesebb körben is mert ficam. A ficam orvosi szakszavak által magyarázva akkor jön létre, mikor a porcfelszínek elmozdulnak egymástól. Beszélhetünk részleges ficamról és teljes ficamról. A két ficam közötti különbség abban áll, hogy még a teljes ficam esetében a porcfelszínek teljes mértékben eltávolodnak egymástól, addig részleges ficam esetén (bár eltávolodnak) az ízületi fej még az ízületen belül marad. Leggyakrabban a váll, könyök, ujjízületek és a térdkalács esetében szembesülhetünk ficammal. A teljes ficam esetében a tünetek: az ízület fájdalmas, duzzadt és beszűkült a mozgása. Sokszor jelentkezik a jellegzetes torz, deformált ízületi kép. A biztos ficamról fizikális vizsgálattal, illetve röntgenfelvétellel győződhetünk meg. A teljes ficam esetében előfordulhat artéria-sérülés is. Ilyen típusú ficam kezelésénél nagyon fontos az érfestés készítése és az érsebész bevonása.

Hasonló a ficamhoz a rándulás.

Ilyenkor is az ízületi felszínek eltávolodnak egymástól, a tok és a szalagok megnyúlnak, viszont az ízesülő csontvégek nem távolodnak el egymástól. Ez nagy fájdalommal, duzzanattal és vérömleny kialakulásával jár együtt. További károsodás lehet, az ízületekre ható behatásoknak a szalagszakadás. Szalagszakadás esetében is beszélhetünk részlegesről és teljesről. Részleges esetében az ízület stabilitása megmarad, előfordulhat, hogy a szalag egy csontdarabbal együtt leszakad a tapadási helyről. Komplett szakadás esetében az ízületi szalag teljesen elszakad, a tapadása leválik a csontról.

Az ilyen ficamok kezelésében fontos, hogy olyan egészségügyi szakemberhez forduljunk, akik teljes mértékben tapasztaltak az ilyen esetekben. A ficamok kezelésének első lépése általában az ízület nyugalomba helyezése, és hűtése (amit nekünk is el kell végeznünk a sérülés után), majd ilyen állapotban a szakorvoshoz való szállítás. Bár a filmekből állandóan ezt sugározzák, laikusként ne próbáljuk meg a ficamot saját kezűleg visszahelyezni, mivel ezzel az ízületi törést, szalagszakadást és nem ritkán ideg és érkárosodást okozhatunk. Rándulás esetében szintén a legfontosabb első lépést a megrándult testtájék nyugalomba helyezése, és lehetőleg felpolcolása, valamint a sérült terület hűtése. Ha a rándulás szalagszakadással jár együtt, akkor azt a szakorvosnak gipszelnie, és nagy eséllyel operálnia kell.