Csontkovács Isiász / ülőidegzsába:

Isiász / ülőidegzsába

Az isiász nevű betegség az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus isiadicus nevű ülőidegről kapta a nevét. Az isiász nevezik ischialgiának vagy ülőidegzsábának is. Fontos kiemelnünk, hogy az isiászra nem tekinthetünk önálló kórképként, sokkal inkább a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek több oka is lehet. Az isiászos fájdalmat az esetek döntő többségében az ülőideg összenyomódása okozza. Ezért leggyakrabban a csigolyatestek között elhelyezkedő porckorongok sérve tehető felelőssé. Mivel a porckorongok többek között a gerinc rugalmasságáért felelősek, viszont mióta az ember két lábra állt, így sokkal nagyobb terhelést kell elviselniük a porckorongoknak.

Ha pontosan akarjuk meghatározni az isiász fájdalomcentrumát, akkor az általában a Lumbális 4-es illetve 5-ös csigolya elmozdulásánál található. Isiász esetében a tünetek a következők lehetnek: egyik vagy mindkét lábba lesugárzó fájdalom, valamint az egyik vagy mindkét láb egyes területeinek zsibbadása. H az isiász előidézi at ülőideg becsípődését is, akkor számolnunk kell a keresztcsont környéki erőteljes fájdalommal, valamint a keresztcsonti irányából kisugárzó fájdalomra a csípő, a farokcsont, a forgókba vagy a teljes ágyékba. Szerencsére az isiász igen hatékonyan és eredményesen gyógyítható a modern orvostudomány számára. De azért nem törekedni arra, hogy megelőzzük, valamint hogy már a kezdeti tünetekkor orvoshoz forduljunk.

Az isiászt leggyakrabban hosszú ideje fennálló, egyre erősödő derékfájás előzi meg.

Az orvosilag kezelt isiász tünetei, az általa okozott fájdalmak általában már az első kezelés után jelentősen csökkentek. Ezért is fontos minél hamarabb elkezdeni a kezelést, a tünetek kialakulása elején sokkal nagyobb eséllyel és nagyobb hatékonysággal lehet megállítani a súlyosbodó folyamatokat, fájdalmakat. Semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül az isiászra jellemző erősödő derékfájást, ilyenkor érdemes nem terhelni olyan erőteljesen, valamint pihentetni. A késleltetett kivizsgálás és tüneti kezelés az isiász esetében nemhogy gyógyítanák hanem, hanem gyakran csak súlyosbítják a problémákat, további szövődmények kialakulását is elősegítheti. Időben keressük fel az orvosunk, vagy a képzett csontkovácsunk!