Csontkovács Gerincferdülés:

Gerincferdülés
Gerincferdülés
Gerincferdülés

Társadalmunkban egyre gyakoribb a gerincferdülés előfordulási aránya. Ez tulajdonképpen egy olyan tartáshibából eredeztethető. Amely a gerinc oldalirányú elhajlását eredményezi. Két alaptípust tudunk megkülönböztetni, a funkcionális gerincferdülést és a strukturális gerincferdülést. A strukturális gerincferdülésről akkor beszélhetünk, amikor a gerinc oldalirányú elhajlásához nem tartozik torzió, a gerincferdülés pedig korrigálható. A strukturális gerincferdülés esetében a görbület már nem korrigálható, mivel az elhajlás torzióval jár. Ilyen esetben a csigolyák is csavarodhatnak. Tünetei a fáradékonyság, a hátfáját, az aszimmetrikus testtartás és a terhelhetőség csökkenése.

Fiatalok körében a gerincferdülés 15 százalék körülire becsülhető

Ezen belül nagyobb a lányok aránya mint a fiúké. A gerincferdülés leggyakrabban abban az életszakaszban alakul ki, amikor a fiatalok növekedésének üteme felgyorsul. Ezt a tartáshibát egyébként ma már nagyon gyakran ismerik föl, ebben nagy segítség az orvosok és a betegek számára, hogy már az óvodákban és iskolákban is szinte mindenhol tartanak szűrővizsgálatokat. Ennek ellenére sajnos még mindig előfordulnak olyan példák, amikor nem fedezik fel idejében az ilyen eseteket. Idősebb korban ez a típusú betegség a gerincferdülés természetéből adódóan már ritkábban alakul ki. Ha a kialakulás okait szeretnénk ismertetni, komoly gondokba ütközünk, mivel a gerincferdülések 85 százalékánál ismeretlen a problémát kiváltó közvetlen ok. Az viszont ismert, hogy a hajlam rá genetikailag öröklődhet, és a tartáshiba a vele született meghatározott adottságokra vezethető vissza.

Viszont azt is kijelenthetjük, hogy a gyerekek növekedésének üteme az izomnövekedés üteme felett áll

Így tehát a megfelelő izomzat hiányában nem is lehetséges elérni a megfelelő testtartást. Segítheti továbbá a gerincferdülés kialakulását, ha a gyerekek rosszul, görbe háttal ülnek, az is számít, hogy hogyan cipelik az iskolatáskát, hiszen a félvállon hordott táska könnyen rásegíthet a gerincferdülés kialakulására.

Gyógyulás tekintetében a funkcionális gerincferdülésnél nagyon szép eredmények érhetőek el, a gyógyulás akár teljes is lehet. Viszont ha strukturális gerincferdülésről van szó, akkor a hangsúly azon van, hogy mikor kezdődött a probléma és mikor fedezték fel azt. Ha időben fedezik fel, akkor ezen esetben is el lehet érni szép eredményeket. A legfontosabb azonban a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatok, valamint a helyes testtartásra való nevelés mind fontos tényezői a gerincferdülés megakadályozásának, elkerülésének.